publikacje

Wróć do listy

Baby parzone [przepis]

Celina Mickiewiczowa zanotowała przepis na „Baby pażone” na odwrocie krótkiego listu od brata – Romuald Szymanowski pisze do przebywającej na wsi „Mademoiselle Céline Szymanowskiej” 18/30 kwietnia 1834 r., czyli krótko przed jej spontanicznym wyjazdem do Paryża, gdzie poślubiła Adama Mickiewicza. Pismo Celiny rozciąga się na trzy strony – połowę pierwszej – z adresem (k. 1) – i dwie niezapisane przez autora listu (k. 1v., 2). Obejmuje dwie wersje przepisu oddzielone poziomą linią. Obie składają się przede wszystkim z pełnych zdań. W pierwszej baby przyrządza się z „upalonej mąki”, kipiącego mleka, „ciepłego klarownego masła” „miałkiego cukru”, „żółtek bitych w ciepłej wodzie” – z białkami i bez, „gęstych drożdży” i „słodkich migdałów”, z dodatkiem odrobiny gorzkich (k. 1v). Drugi wariant przepisu nieznacznie różni się od pierwszego przede wszystkim opisem kolejnych czynności, zaleca też użycie „mąki zwyczajnej” (k. 2) oraz udekorowanie bab lukrem z białek, cukru i cytryny.

Autor/Autorka: 
Inny tytuł: 
Przepis kulinarny
Wariant tytułu: 
Baby pażone
Opis fizyczny: 
2 k.
Postać: 
składka podwójna
Technika zapisu: 
rękopis
Język: 
Polski
Dostępność: 
dostępny do celów badawczych
Data powstania: 
Od 1834 do 1840
Stan zachowania: 
dobry
Sygnatura: 
69
Tytuł kolekcji: 
Fragment korespondencji Celiny Mickiewiczowej
Słowo kluczowe 1: 
Nośnik informacji: 
papier
Gatunek: 
inne